Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските бизнесмени са най-потърпевши от прилагането на депозитния данък в Кипър

Снимка: Васко Михайлов

Руските граждани ще загубят между два и три милиарда евро от своите вложения в Кипър, ако бъде прието решението за еднократно облагане на депозитите.

Кипър е една от любимите офшорни зони за руските бизнесмени, които ще се окажат главните потърпевши от евентуалното прилагане на депозитния данък. Медиите тук вече го наричат незаконна конфискация. Според финансови източници влоговете на руските граждани в Кипър възлизат на около 12 милиарда долара.

Освен това Русия е предоставила 40 милиарда долара кредити на местни банки и руски компании, регистрирани в Кипър. Преди две години Никозия получи от Русия заем от 2,5 милиарда евро, но сега Кипър настоява за нова финансова помощ от 5 милиарда. Преговорите по този заем ще се водят тези дни в Москва, където спешно пристига кипърският финансов министър.

Засега изглежда единствено газовият гигант "Газпром" е готов да се притече на помощ на кипърската икономика, като в замяна ще иска да получи лицензии за добив на газ в средиземноморската икономическа зона на островната държава. На фона на негативните новини от Кипър акциите на руската фондова борса поевтиняха тази сутрин с 2,5 %.

Междувременно адвокатски кантори вече предлагат на руските бизнесмени своите услуги и са готови да водят международни дела, в случай че кипърските власти решат да обложат депозитите.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна