Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Тачев: Две дела, свързани с "Марица-изток", са внесени в съда

Снимка: Венелина Попова

Две дела, свързани със сектор "енергетика" и по-точно с дружествата в комплекса "Марица-изток", са внесени с обвинителни актове в съда, други три все още са неприключили, съобщи пред медии окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев. От началото на тази година са образувани още две досъдебни производства за измами в „Мини Марица-изток“.

Внесено в специализирания съд е т.нар. дело "Сладурите" за злоупотреби в „Мини Марица-изток“, а в Окръжен съд – Стара Загора е делото срещу Иван Марков и Гочо Христов - бивши изпълнителен и заместник изпълнителен директор на въгледобивното дружество. До дни ще бъде внесено и делото за превозвачи на работници в дружеството.

Не е приключило досъдебното производство за изграждането на сероочистващите инсталации в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Върнато на прокуратурата е делото за източване на над половин милион лева ДДС от ТЕЦ 2. Възобновена е и преписка срещу бивш изпълнителен директор на държавната топлоцентрала, минала през двуинстанционен контрол. Други четири преписки са изпратени на Софийска градска прокуратура за сделки от последните 3 години в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2, реализирани чрез БЕХ. Новообразуваните две преписки от февруари и март тази година са за обществени поръчки в "Мини Марица-изток", ощетили дружеството с повече от 150 000 лева. Едната преписка е образувана по одит на БЕХ.

 

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна