Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев: Русия е готова да помогне за кипърската криза, след като бъде намерено решение в ЕС

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия е готова да подпомогне усилията за справяне с кипърската банкова криза, но едва след като бъде намерено решение на проблемите вътре в ЕС. Това стана ясно след края на съвместното заседание между руското правителство и Еврокомисията, което се проведе в Москва.

За Русия е важно решението за Кипър да е ефективно и да помогне за бързото излизане на страната от кризата, каза премиерът Дмитрий Медведев на съвместната пресконференция с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу

Що се касае до нашето участие, Русия не е затворила вратата и ние сме готови да обсъждаме различни варианти за подкрепа, но едва след като бъде изработена окончателната схема с участието на страните от ЕС и самия Кипър.

За първи път в историята на двустранните отношения толкова представителна делегация от ЕС посещава Русия. В нея бяха включени 15 еврокомисари, които обсъдиха с руските си колеги всички теми на сътрудничество - от икономиката и транспорта до правосъдието и човешките права. Подписани бяха общо 9 документа, сред които Пътна карта за сътрудничество в енергетиката до 2050-а г. След като руският премиер Медведев определи визите като главна пречка за развитие на отношенията, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу го допълни като каза, че в преговорите има напредък и двете страни са близо до споразумение за облекчаване на режима при пътувания.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна