Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само в селища с режим e възможна различна цена на водата при високо и ниско потребление

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев коментира, че въвеждането на различна цена на водата при ниско и високо потребление може да се приложи само в селищата с режим на водата:

Има такива примери, които по-скоро са довели до негативен резултат. За да се случи това, е необходима техническа обезпеченост, а именно 100% водомери и 100% дистанционно отчитане. Малко сме далеч от този период. /.../ Отчитането трябва да бъде всеки месец. За да стане това, трябва или утрояване на броя на инкасаторите, или дистанционно отчитане, което означава, че ще се увеличи цената на водата с 0,50 лева. /.../ По-скоро мисля, че има смисъл да се въведе в райони, където има сериозен недостиг на вода и от друга страна - сериозна свръхконсумация, да се въведе на места, на които запазването на водния ресурс е от особена важност.

Все още не е започнала същинската работа за създаване на регистъра на водните съоръжения, за което миналата година бяха отпуснати евросредства. 12 млн. лева от ОП "Околна среда" са предвидени за проекта "Стратегическо планиране и укрепване на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на ВиК сектора и за устойчиво управление на ВиК инфраструктурата". Има ли забавяне - обясни заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев:

Информацията я има, но тя е разпръсната. Това, което имаме като амбиция и желание, е да я съберем на едно място и да я дигитализираме. Средствата ги получихме много късно. Всъщност се забави подписването на договора с колегите от МОСВ. Освен това, там вече сме обявили търгове.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна