Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Благовещение

Снимка: Архив

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение. Той е утвърден от Православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл.

На този ден Архангел Гавраил носи добрата вест на Дева Мария, че ще стане майка на Сина Божий, Спасителят на човечеството Исус Христос.

Във всички епархии в страната бeше отслужена света литургия. В старинния столичен храм "Света София" с благословението и при молитвеното присъствие на българския патриарх и софийският митрополит Неофит бе отслужена архиерейска Света литургия. За православната църква девицата от Назарет, потомка на цар Давид, е храм на Бога небесна царица, врата небесна, утешителка на страдащите усърдна молителка и застъпница пред Бога. Иконите с нейния лик даряват Божията милост на миряните, дошли в храма да потърсят утешение на Благовещение.

Българският патриарх Неофит ще води богослужението на празничната служба в старинен столичен храм "Св. София".

Народът нарича денят Благовец и изпълнява различни обреди, които гонят силите на злото и мрака. Празникът е известен още като половин Великден и се свързва с идването на прелетните птици и пролетното пробуждане на природата. На този ден се става рано, за да е богата годината. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна