Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски клиенти на кипърските банки подготвят съдебни искове срещу облагането на влоговете им

Снимка: Архив

Руски и кипърски адвокатски кантори проучват възможностите по съдебен ред да поискат от банките и кипърското правителство компенсации за своите клиенти, които се очаква да загубят между 30 и 80 на сто от влоговете си, благодарение на спасителното решение за закриване и преструктуриране на някои кипърски банки. Юристите засега не прогнозират какъв ще бъде резултатът, но предупреждават, че заради тромавата съдебна система в Кипър, подобни дела могат да се проточат 5-6 години.

Междувременно руският финансов министър Антон Силуанов прогнозира, че Русия може да извлече известна изгода от банковата криза в Кипър, като привлече в страната повече инвеститори. Той разкри и някои подробности за плановете на Москва да преструктурира заема, отпуснат преди две години на Кипър:

Русия е готова да облекчи условията за обслужване на дълга, като лихвеният процент може да бъде намален почти наполовина до 2,5 на сто, а срокът за връщане на кредита да се удължи на 5 години. Това е равносилно на 10-процентно опрощаване на кипърския дълг към Русия, обяви финансовият министър.

Информация на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна