Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберпространството се превръща в още едно бойно поле в конфликта между Северна и Южна Корея

Снимка: Архив
Киберпространството се превръща в още едно бойно поле в конфликта между Северна и Южна Корея.

Южна Корея и Съединените щати са убедени, че Северна Корея има хиляди хакери, обучени от държавата да водят война в киберпространството, и че техните умения не отстъпват или дори са по-добри от тези на колегите им в Китай и Южна Корея.
Разширяването на войната в киберпространството чрез разработването на зловредни компютърни кодове е по-евтино и по-бързо за севернокорейците от създаването на ядрено устройство или други оръжия за масово унищожение, коментира Матю Къртин, основател на "Интерхак Корп". В отговор, Южна Корея създаде команден център за киберсигурност в Сеул, който да защитава зависимата от интернет страна от хакери от Севера.

Йок Юн-и от Асошиейтед прес отбелязва, че през последните няколко години Северна Корея наля много пари и ресурси в науката и технологиите. IT стана модна дума, създадена бе собствена операционна система, наречена "Червена звезда". Режимът насърчава страстта към технологичните "играчки" сред своя елит, а специалисти разработиха софтуер за всичко - от композиране на музика до кулинарни уроци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна