Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ обмислят нова визова програма за работна сила

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американските компании в близко бъдеще ще могат да получат възможност да привличат за работа допълнителна работна сила. Това предвижда споразумение, постигнато от водещи бизнес структури на САЩ, съобщава "Вашингтон пост", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според източници на изданието става дума за нова визова програма, одобрена от ръководителите на Американската търговска палата и едно от най-големите профсъюзни обединения - Американската федерация на труда - Конгрес на промишлените профсъюзи. 

През първата година от действието си програмата предвижда предоставяне на разрешителни за работа в САЩ за 20 000 души. Предполага се, че към 2020 г. тази бройка ще се увеличи до 75 000 годишно. Те ще се издават не само на висококвалифицирани специалисти, но и на неквалифицирани работници.

Документът предвижда предоставяне на американско гражданство на нелегални имигранти, които са с такъв статут повече от 13 години, увеличаване на броя на работните визи за специалисти с висока квалификация, както и ликвидиране на някои категории като "семейни визи", позволяващи на роднини на граждани на САЩ да претендират за американски паспорт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна