Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влязохме в лятното часово време

Снимка: Архив

От тази нощ е в сила лятното часово време, след като в 3 ч. преместихме часовниците с един час напред. Промяната важи за почти цяла Европа, с изключение на Исландия. В Русия, след като миналата година въведоха лятното часово време, се отказаха повече да го отменят. Основната цел на мярката е да се пести енергия.

В медииния хор по повод смяната на времето определено надделяват гласовете "против". Дори фактът, че заради по-дългата светла част на деня се икономисва от осветление, се оспорва с аргумента, че е налице повишена развлекателна активност, където също се харчи ток. Особено силни са аргументите на медицината: лятното часово време разстройва, макар и за кратко, вътрешния ни часовник, което не остава без последици.

В анкета на една от германските здравни каси най-вече жените се оплакват от симптоми като световъртеж, умора, смущения в съня.

Според допитване на института "Форса" 46 на сто от жените и близо една трета от мъжете се борят със симптоми, породени от смяната на времето. Вграденото ни чувство за време не е само емоция, а медицински факт, казват учените. Център в мозъка следи за това, колко светлина постъпва в очите и съответно напасва температурата на тялото, хормоналния баланс и обмяната на веществата. След смяната на времето този часовник се нуждае поне от ден - два, за да влезе в ритъм.

Въпреки тези аргументи обаче, вече повече от 30 години лятното часово време влиза в сила в последната неделя на март.

По публикацията работи: Маргарита Шапкарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна