Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическият свят празнува днес Възкресение Христово

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В първото си Великденско послание "Urbi et orbi" - към града и към целия свят -папа Франциск отправи горещ призив за мир по целия свят.

След като отслужи тържествената Великденска меса на изпълнения с вярващи и огрян от пролетно слънце площад "Св. Петър", папа Франциск поздрави християните от целия свят като каза: Скъпи братя и сестри, Христос Воскресе! Бих искал това послание да стигне до всеки дом и семейство и най-вече до страдащите – в болниците и затворите.

Той се помоли Христос да превърне омразата в любов, отмъщението – в прошка и войната – в мир.

Папата произнесе посланието си “Urbi et orbi” от същия балкон на катедралата "Св. Петър", на който се появи за първи път само преди три седмици, когато беше избран за глава на Римокатолическата църква.

Той призова за мир в Близкия Изток, Ирак, Сирия и разкъсваните от конфликти страни от Африка. Папата обърна специално внимание на напрежението на Корейския полуостров, като пожела разногласията там да бъдат продолени.

Светият отец критикува егоизма на тези, които търсят лесни печалби чрез съвременното робство – трафика на хора, наркотрафика или несправедливата експлоатация на природните ресурси.

Папа Франциск завърши посланието си с думите: Нека Господ води човечеството по пътя на справедливостта, любовта и мира.

Информация на Ирина Стоилова - Италия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени