Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индийският върховен съд отказа нов патент на лекарство на "Новартис"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Индийският върховен съд отхвърли искането на швейцарската фармацевтична компания "Новартис" за патентоване на нова версия на лекарството й против рак "Гливек". То струва около 2000 евро на месец, докато местно произвежданите генерични лекарствени еквиваленти са на стойност около 140 евро месечно.

Решението беше подкрепено от активисти в областта на здравеопазването, които искат правителството да направи лекарствата по-евтини.

Това е извънредно важно, защото в Индия се лекуват 8 милиона души с ХИВ, а над 80 процента от тези хора получават въпросните лекарства от Индия. В областта на вируса ХИВ това решение е нововъведение. На второ място е следното: като защитава конкуренцията с генерични лекарства срещу практиките на злоупотреби на компании като "Новартис", мисля, че Върховният съд гарантира правата на пациентите в развиващия се свят, обясни пред Евронюз Нийна Мангхани от "Лекари без граници".

Решението е удар за западните фирми, които все повече разчитат на индийския пазар, за да увеличават продажбите си. Според Пратибха Сингх, която е адвокат на индийски производители на лекарства, в съдебното постановление няма неяснота.

Едното заключение е ясно - напълно беше потвърдена въпросната част от закона, на второ място, патент ще се дава само за оригинални изобретения, а репетитивното патентоване няма да се позволява, обясни Пратибха Сингх.

Патентованите лекарства не са по възможностите на по-голямата част от населението в Индия. 40 процента от нейните милиард и 200 милиона жители живеят с по-малко от 1 евро на ден, коментира Евронюз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна