Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев: Орязването на средствата в отбраната застрашава усвояването на милиони от еврофондовете

Снимка: БГНЕС

Застрашено е усвояването на стотици милиони левове от еврофондовете за железопътния транспорт заради орязаните разходи на военното министерство, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев. Има няколко сериозни проблема в резултат на намалената издръжка с 5,3 милиона лева, които правителството реши да пренасочи за социално подпомагане. Военният министър обаче отказа да посочи кои сфери в сигурността са застрашени: 

Все пак са чувствителни нещата при такива съкращения в армията, това го няма в откритата стенограма. Няколко са проблемите, повечето от тях не можем да ги дискутираме публично.

Тодор Тагарев спомена единствено риска от загуба на европари в транспорта:

Министерство на отбраната трябва да освободи определени честотни спектри, за да може усъвършенстваните железници да отговарят на европейските норми. Именно  разчетите, с които се запознах до момента, са за десетки милиони. За единия случай са и повече, над сто милиона лева. Tакива средства няма в бюджета за отбрана и то срокът за някои от тези дейности е първи септември. Знаете, че в моя мандат от около три месеца, това няма как да се случи.

За да се справи с орязания бюджет, военното ведомство ще спре или забави неизвестен брой обществени поръчки, пари за командировки и охрана и ще разчита дори на по-ниски сметки за ток,  каза Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната:  

Ето и сметките за електричество последните месеци са по-благоприятни, зимните месеци, февруари стига до два и половина милиона лева.  За март гледам, че е доста по-ниска, март е около милион и шестотин лева.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна