Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С евросредства ще рекламираме наши вина в страни извън ЕС

Снимка: Венета Николова

Българските вина ще бъдат рекламирани с евросредства на пазари извън Европейския съюз. Проектите за тяхното представяне включват държави като Китай, Русия, Швейцария и САЩ. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното при откриването на Международната изложба "Винария" в Пловдивския панаир.

Данните на агенцията показват, че въпреки кризата износът на български вина през 2012-а година има ръст, а на вътрешния пазар са реализирани над 100 милиона литра.

Според изпълнителния директор на агенцията Красимир Коев след разрешение на Европейската комисия желаещите да развиват нови винени лозя у нас вече могат да разчитат на Националния резервен фонд. При закупуването на права те трябва да заплатят по 1,50 лева на декар и могат да се възползват от 75 на сто от субсидиите за лозови насаждения.

От своя страна председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов изтъкна, че държавата все още не е измислила адекватен механизъм за контрол на сивия сектор, който по думите му възлиза на 50 %.

Моллов съобщи още, че тази вечер на традиционната церемония за наградите за най-добри вина и спиртни напитки ще бъдат връчени 109 златни медала. Шест са най-високите отличия "Златен Ритон".

По публикацията работи: Кремена Данева - кор на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна