Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 21 април може да се сменят кандидати в изборните листи

Снимка: БГНЕС

Регистрацията на кандидатските листи става в районните избирателни комисии до 6 април, напомнят от Централната избирателна комисия. Един кандидат не може да бъде издигнат в повече от два района или от две партии или коалиции. Смяната на кандидати в листите на партиите и коалициите може да се прави до 21 април.

Независимите кандидати могат да се издигат само от един инициативен комитет и в един изборен район. Те трябва да бъдат подкрепени поне от 3 процента, но не повече от 5000 души от постоянните жители на района.

В изборния ден членовете на секционните комисии размножават протоколите и копията се разписват по съответния ред, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов:

В случаите, ако не бъде осигурена размножителна техника за всяка една секция поотделно, следва да се съблюдава правилото размножаването на секционния протокол да се извърши в самото секционно помещение. Ще се измества техниката, а няма секционната комисия да изнася секционния протокол навън, примерно в коридора на училището, за да се размножава при неясен ред на секционната избирателна комисия, тъй като това би създало предпоставки за опорочаване и съмнения за правилното протичане на вота.

На 5 април в 11.00 часа в ЦИК ще се тегли жребий за номерата на партиите и за излъчванията на клиповете и обръщенията по Българското национално радио и Българската национална телевизия.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна