Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПАСЕ препоръчва за изборите да се приложи съществуващото законодателство

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа препоръча за спокойното провеждане на изборите да се приложи съществуващото законодателство. От мисията на асамблеята у нас се срещнаха преди вота с представители на политически сили и неправителствения сектор у нас.

Ръководителят на наблюдателите Андреас Грос оцени положително желанието на президента и служебното правителство да организират честни и справедливи избори, включително наличието на граждански борд, който да наблюдава процеса. Като слабости от ПАСЕ посочиха задължението да се плаща в медиите по време на кампанията за изборния период и невъзможността малцинствените групи да ползват родния си език по време на кампанията.

Наблюдателите изразиха притеснение и от съмненията за фалшифициране на изборите и контролиране на вота. От ПАСЕ призоваха властите да не оказват натиск и да не се опитват да контролират гласа на гражданите Според Андреас Грос ЦИК и гражданският борд трябва да направят всичко необходимо изборите да са спокойни, прозрачни и справедливи.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна