Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна работа Общественият съвет към Министерството на икономиката и енергетиката

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към министерството на икономиката и енергетиката започна обсъждането на рисковете пред енергийната система на страната. В дискусията участват експерти по енергетика, общественици, синдикати. В началото започна спор дали съветът ще бъде към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране или към министъра на енергетиката. Уточнено беше, че е съвет по енергетика към министъра.

Обсъждането се води доста наукоемко, в очакване да бъдат предложени конкретни идеи за решаване на част от проблемните казуси в енергетиката. В доста обстойно представяне Атанас Георгиев, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" направи снимка на енергийния сектор, според която бе обявено, че исторически системата е предвидена да работи отгоре-надолу, т.е. електроенергията се произвежда в големите централи, върви по преносната мрежа към по-малките електроразпределителни мрежи и крайните потребители. В казуса беше включен и фактът, че се произвежда повече енергия отколкото се потребява, включени бяха и производителите на зелена енергия.

Базовата мощност за България е АЕЦ "Козлодуй", която работи с 2000 мегавата. Оттам нататък беше описана схемата на работа на енергийната система, която е реалност в момента:

След това, за да се задоволи потреблението, виждате тази червената част, която включва заводските централи; жълтата част включва производството от термичните топлоелектрически централи, които работят на различни въглища: черни, кафяви и местните лигнитни въглища; след това имаме зелената част, която са възобновяемите енергийни източници и имаме синята част, която е от водноелектрическите централи. Какво виждаме тук - че имаме малко възможност за маневриране в рамките на топлоелектрическите централи, жълтата част, тъй като те работят в така наречения "подвърхов режим" и означава, че и те работят по-ефективно тогава, когато са натоварени повече. И също така виждаме, че активно за управление на системата влияние има водноелектрическата ни мощ, тъй като тя може да покрие пиковите потребления или съответно когато има спад на потреблението да се спре изтичането на вода от някои от ВЕЦ-овете.

Как и кой да притежава електропреносната мрежа на страната, кои са основните пречки държавната регулаторна комисия да калкулира цените без такса "пренос" и съпровождащия я списък от други такси се дискутира в момента, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви, че е твърдо решен да се намери формулата за премахването на таксите и стимулирането на износа, за да може да се ползва произвежданата в страната енергия и да няма губещи.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна