Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има вероятност токът отново да поскъпне от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

Има вероятност токът отново да поскъпне от 1-ви юли. Това ще стане, ако бъдат отменени добавките за електроенергия, произвеждана от топлоцентралите и за т.нар. "невъзстановяеми" разходи на НЕК, обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова.

Другата новина е, че регулаторът има намерение да намали цената на водата в София с над 4%. Аргументът за това е, че компанията "Софийска вода" не се справя със загубите по ВиК мрежата. Все още не е ясно откога ще влезе в сила намалението, тъй като предстоят открито и закрито заседание по темата.

Само дни след като от "Софийска вода" продължиха да настояват да бъде изпълнено искането им за увеличение на цената на водата, внесено в регулатора още в края на миналата година, Милена Миланова, член на ДКЕВР, охлади страстите на дружеството в това отношение:

Намаляваме действащата цена на водата в София. Правим една корекция с недостигнато ниво, показател за качество са загубите, това е основното и непризнаване на една поредица разходи, които операторът иска.

Още тази седмица регулаторът започва проверка на "Софийска вода", съобщи още Милена Миланова. Тя не успя да посочи дали други ВиК дружества в страната са поискали поскъпване на услугата.

От "Софийска вода" обясниха за "Хоризонт", че ще коментират казаното в ДКЕВР по-късно днес.

Председателят на комисията Евгения Харитонова охлади страстите за промяна в цената за пренос на електроенергия, на която синдикати и експерти разчитат да съживи износа на ток. Регулаторният шеф обясни, че ако комисията отмени две от добавките, съставящи цената за пренос, кафявата и тази за невъзстановяемите разходи на НЕК по изкупуването на тока от "Марица-изток" 1 и 3, то това със сигурност ще е за сметка на потребителите, които от 1-ви юли ще трябва да плащат по-скъп ток:

Ако нещо се коригира, след това ДКЕВР е задължен да признае тези разходи в цените за следващия период. Това не е мнение на комисията, това е написано в закона.

До 1-ви юли промяна на цената на тока няма да има, увери Харитонова. Тя обаче отказа да се ангажира с прогноза какво ще стане след това:

За цената на тока няма да говоря до момента, до който нямаме някакви разчети.

Още преди евентуалната промяна на цената на тока от средата на годината тя обясни:

Всички енергийни дружества са си поискали увеличение за своите собствени разходи. Може би на ЕРП-тата е най-нечувствително.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна