Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистренско са готови за действия поради високите води на Дунав

Снимка: БГНЕС
Всички институции в Силистренска област имат готовност за действие при проблеми, предизвикани от повишеното ниво на река Дунав. Засега няма опасност от наводнения на жилищни сгради и инфраструктура по поречието на реката в района, стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб.

709 сантиметра е днес дълбочината на река Дунав при Силистра. Очаква се през следващите два дни водният стълб да се покачи с нови 10 сантиметра, а от хидровъзела "Железни врата" да бъдат изпуснати значителни водни обеми, съобщи областният управител Николай Димов. Засега, обаче, тревожни данни за проблеми по Дунав в района не са постъпвали:

Всички представители, които присъстваха на общини и на ангажирани институции към този проблем, докладваха, че към настоящия момент няма застрашени населени места, тоест няма заплаха за живота и здравето на хората, няма заплаха и за съществуващата инфраструктура, която касае електроснабдяването, водоподаването и пътната мрежа на територията на областта.

На места по поречието на реката частично са избили подпочвени води в земеделски земи. Наводнена е и терасата на хотел, построен в заливаемата част на пристанището край село Попина.
По публикацията работи: Маргарита Иванова - кор. на БНР в Силистра
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна