Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИЕТ публикува 112 договора в енергетиката

Снимка: БГНЕС

112 договора в енергетиката вече са разсекретени. Те са публикувани на сайта на МИЕТ в секцията "Обществен съвет по енергетика към министъра". Съгласие за публичност на документите беше постигнато на първото заседание на Обществения съвет по енергетика миналата седмица. Днес се провежда второ заседание на Съвета като обсъждането на тези договори е предвидено в дневния ред. 

Става дума за договори между различни индустриални енергийни дружества и НЕК. Сред обнародваните документи са договори с частни и държавни компании, електроразпределителни дружества, "Булгартрансгаз", "Арсенал", "Идеал стандарт", "Видима", БТК, топлофикационни дружества. В тях се уреждат правилата, по които НЕК ще  доставя на клиентите си електрическа енергия, количествата, начинът на отчитане, фактуриране и заплащане, както и гаранциите за изпълнение.

По време на първото си заседание, Съветът реши да бъде създадена работна група между представителите на ВЕИ сектора, ЕСО и електроразпределителните дружества, която да предложи вариант за предаване на данни за текущо производство в реално време, което ще даде възможност за по-добро управление на системата и ще намали рисковете. Предстои да бъде направен юридически анализ за това дали членовете на ръководствата на държавните дружества в енергетиката заемат правомерно своите постове. Според резултатите от този анализ ще бъдат предприети и последващи кадрови решения.

 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна