Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: До 2020-а Русия ще инвестира в космическите си програми близо 40 млрд. евро

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В деня, когато се навършват 52 години от полета на Юрий Гагарин, Русия обяви нови амбициозни цели в усвояването на Космоса. Президентът Владимир Путин съобщи днес, че до 2020-а г. за космически дейности, в рамките на съответните държавни програми, ще бъдат отпуснати около 1,6 трилиона рубли или 40 милиарда евро. Според нeго акцентът при усвояването на тези средства трябва да бъде върху приложните научно-технически направления, които са най-перспективни. По време на видеовръзка с МКС Владимир Путин поздрави руско-американския екипаж по случай Международния ден на космонавтиката:

Отправям своите поздрави към вас от строителната площадка на бъдещия най-голям и модерен руски космодрум "Восточни" в Далечния изток. Надявам се, че той ще се използва не само от нашите специалисти, но и от нашите колеги от САЩ, Европа и други страни.

Първите стартове от новата площадка в Амурска област са планирани за 2015-а г. Русия освен това възнамерява до 2030-а г. да създаде нова изключително мощна ракета-носител с товароподемност 130-180 тона, която ще позволи да се осъществяват пилотирани полети до Луната и Марс.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна