Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани поискаха оставката на Божан Стоянов като заместник-министър

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет по енергетика към МИЕТ продължава своето заседание. В началото на заседанието от гражданската квота призоваха зам.-министър Божан Стоянов да напусне заемания от него пост заради излязлото решение на Комисията по досиетата за неговото агентурно минало. Според участниците от гражданската квота по такъв начин Стоянов ще освободи министър-председателя и МС да си вършат работата.

Днес Божан Стоянов не е в България и не участва в Обществения съвет, но условието остава. Ако той не се оттегли от поста, следващ съвет може и да няма, предупредиха гражданите.

Според Янко Петров днешното разсекретяване на 112-те договора в енергетиката е частично и цели да се "замаже" истината. Те продължават да държат на пълното разсекретяване, особено на договорите с ЕРП-тата, както и на тези за "Марица Изток" 1 и 3:

Много искаме да разберем защо държавата продаде своя 33-процентен дял за сумата от около 100 милиона, с други думи държавата се оказа без акции в замяна на тези едва 100 милиона, като подари на новите акционери своя 33-процентен дял от неразпределената печалба, която е почти 200 милиона. И много искаме да разберем кой взе това абсурдно решение, в чия полза е всичко това и нека се разкрие информация за това кои са новите собственици.

В неделя протестите ще бъдат пред Столичната община. Ще бъде искана оставката на Столичния общински съвет и лично на кмета Йорданка Фандъкова заради договорите с "Топлофикация София", които не са променени въпреки обещанията на общинските съветници и на кмета:

Столичният общински съвет действа както всички институции в момента - ако искаш нещо да не се свърши, направи комисия. Направиха комисия специално за "Топлофикация". Един месец чакахме - абсолютно никакво решение. Първо ние искахме индивидуални договори. Всеки един да знае във всеки един момент колко точно топлоенергия е изразходвал, на каква цена е тази енергия и дали може да я заплати. Премахване на термина прогнозно количество - това го няма никъде в Европа. Кой плаща по прогнозно количество?

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна