Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 65% по-нисък данък за направилите дарение

Снимка: БГНЕС

До 65 процента по-нисък данък можем да платим, ако през миналата година сме правили дарения, припомнят от Националната агенция за приходите. На интернет страницата на Българския дарителски форум са публикувани указания колко и как може да се спести от данъци.

От дохода за миналата година, който се облага с данък 10 процента, се изваждат парите, които сме дарили. Например, ако човек има 10 000 лева приходи за цялата 2012-а година и е дарил 6500 лева от тях, то данък ще се начисли само върху останалите 3500 лева. Вместо да плати на държавата 1000 лева, ще плати 350 лева.

По закон облагаемият доход се намалява с различен процент според това за какво са дарени парите.

Ако средствата са отишли към фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца, доходът, върху който се начислява данък, се намалява наполовина.

15 процента е облекчението при дарение за културата, до 5 на сто - за здравни, лечебни заведения, училища, университети и институции за деца.

По-нисък данък може да се плати и ако през 2012-а година е направено дарение на регистрираните вероизповедания, Българския червен кръст или на читалище.

Ако парите са отишли в подобни институции, но в страна от Европейския съюз, това също облекчава данъка, при условие че към данъчната декларация е приложен оригинален и преведен от заклет преводач документ, който показва кой е получателят.

Цялата дарена сума през миналата година се попълва в данъчната декларация и се изпраща в Националната агенция за приходите до 30-и април.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна