Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се прости с бившия британски премиер Маргарет Тачър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес привържениците и противниците на Маргарет Тачър се простиха с нея. Бившият британски министър-председател почина миналата седмица на 87-годишна възраст. Маргарет Тачър бе удостоена с церемониално погребение с военни почести, което е една степен под държавното погребение.

Ковчегът с тленните останки на баронеса Тачър бе откаран с катафалка от параклиса в сградата на парламента до църквата Сейнт Клемънт Дейнс, след което бе прехвърлен върху оръдеен лафет, теглен от коне. Шествието към катедралата Сейнт Пол, където се проведе погребалната церемония, започна под съпровода на музика, изпълнявана от три отделни оркестъра.

Хиляди привърженици на Желязната лейди се подредиха по продължение на маршрута от Уестминстър до катедралата Сейнт Пол. Неколцина демонстранти се обърнаха с гръб при преминаването на погребалната процесия. За опазването на реда в британската столица са мобилизирани четири хиляди полицаи.

Покритият с британския национален флаг ковчег, върху който имаше букет бели цветя, бе внесен в катедралата от осем военни от различните видове въоръжени сили. На церемонията присъстваха 2300 гости, световни лидери от 170 държави, сред които кралица Елизабет и съпругът й принц Филип, което се случва за пръв път след погребението на Уинстън Чърчил през 1965 година. България е представлявана от президента Росен Плевнелиев.

Службата бе открита от главния свещеник на катедралата Дейвид Айсън:

"Днес дойдохме в тази катедрала, за да си спомним пред лицето на Бог Маргарет Хилда Тачър, да благодарим за нейния живот и работа, и да я предадем в Божиите ръце."

След това церемонията продължи с четене на цитати от Библията. Внучката на Маргарет Тачър - Аманда - прочете част от "Посланието до ефесяните" на апостол Павел:

И накрая ви подканям, укрепвайте се чрез Господаря и чрез неговата голяма сила. Сложете си пълните бойни доспехи от Бога, за да можете да устоите непоколебимо срещу коварствата на Дявола, защото водим борба не срещу кръв и плът, но срещу правителствата, срещу властите, срещу световните владетели на тъмнината, срещу злите духовни сили в небесните места. Затова вземете пълните бойни доспехи от Бога, за да можете да се противопоставите в злия ден, и след като сте извършили всичко каквото е нужно, да можете да стоите непоколебимо.

Британският премиер Дейвид Камерън прочете цитат от "Евангелието на Йоан":

Не позволявайте сърцата ви да се тревожат. Вярвайте в Бога, вярвайте и в мене. В дома на моя Баща има много места за живеене. Ако не беше така, щях да ви кажа, защото отивам да приготвя място за вас. И като отида да ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при себе си, така че където съм аз, там да бъдете и вие. А вие знаете пътя за мястото, където отивам. Тома му каза: „Господарю, не знаем къде отиваш. Как ще знаем пътя?“ Исус му каза: „Аз съм пътят, истината и животът. Никой не идва при Бащата освен чрез мене".

След библейското четене епископът на Лондон Ричард Чартърс заяви, че целта на погребалната церемония е да си спомним за човека, а не за политика.

Маргарет Тачър си остава един от най-известните, но и противоречиви премиери в историята. Първата и единствена жена премиер на Великобритания управляваше страната от 1979 г. до 1990 г. След като пое поста Желязната лейди заяви: 

"Там, където има неразбирателства, нека донесем съгласие, където има грешки, нека донесем истина, където има съмнения, нека внесем вяра." 

По публикацията работи: Елизабет Гогова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна