Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадрова чистка започва в дружества на МИЕТ, сменят шефа на АЕЦ

Снимка: БГНЕС

Кадрова чистка започва в 13 дружества на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В тях ще бъдат направени общо 23 кадрови промени, но не всички уволнения ще бъдат в енергийната сфера. Това съобщи министър Асен Василев на заседанието на Обществения съвет по енергетика.

Със сигурност ще бъде сменен директорът на АЕЦ "Козлодуй". За директорското място в централата ще бъде обявен конкурс. Днес беше оповестен докладът от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, който посочва 167 нарушения на дружеството за периода 2011-2012-а година:

Според мен констатациите на колегите са изключително сериозни в това резюме, така че в АЕЦ "Козлодуй" това, което ние ще предложим, е да се направи конкурс за изпълнителен директор. Аз мисля, че проблемите в централата са системни и не са свързани с определени личности, но определени личности трябва да влязат, за да започнат да оправят системата, каза министърът.

За смените в останалите дружества Асен Василев обеща да информира до седмица. Той уточни, че изпълнителните директори ще бъдат сменени, когато новите управленски бордове влязат в компаниите:

Насоката, която ние зададохме, много добре колегите в мините започнаха да работят по нея, която е първо да се огледат какви разходи могат да бъдат спестени и след това да се искат увеличения, а не да се искат увеличения, без да се огледат разходите. Не беше напълно спазена. Другото, да се огледа структурата на цялата система, в това число по какъв начин тя може да бъде преструктурирана, за да се махне част от фиксираните високи разходи. Това също не беше отчетено при подаването на заявленията.

Две са основните провинения на управляващите в 13-те дружества, уточни енергийният министър:

Започнати са промените по бордовете. Както знаете, за да станат промени в дъщерните дружества, трябва първо да се промени бордът на дружеството над тях и след това този борд да започне да променя бордовете по дъщерните дружества. Процесът е започнат, надявам се до края на понеделник да завърши.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна