Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към МИЕТ заседава отново

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) заседава отново. Съветът обсъжда доклада на главния прокурор за всички извършени проверки на ЕРП-тата и за разсекретените договори в отрасъла. Обсъжда се и ситуацията в ЕРП-тата към момента. Коментират се и цените на електроенергията. Предстои на анализ да бъде подложено състоянието на въгледобива в мини "Марица-изток" и съвместимостта на членовете на управителните съвети в държавните енергийни дружества.

Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заяви, че нито едно дружество в енергийния сектор не трябва да мисли за повишаване, а само за намаляване на цените:

Този спад, който реализираме и то не сега конкретно, а през последните 4-5 години има спад на потреблението, единственият начин да оцелеем като нация и като икономика и хората без работа да са по-малко, може да стане, ако системата на енергетиката намали цените. Не виждам друг начин. В никакъв случай не искам да поставям само проблеми.

По темата за евтиния ток и българския потребител заместник-министър Божан Стоянов подчерта, че има различни методики за създаване на т.нар. "енергиен микс" и уточни:

Има различни статистики, които еднозначно показват, че значителна част от българските домакинства или семейства отговарят на условията за енергийна бедност.

По време на заседанието стана ясно, че енергийният оператор е на загуба с 39 милиона лева за миналата година.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна