Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще бъдат известни резултатите от пробите за менингит на децата от Разлог

Снимка: БГНЕС

Утре ще бъдат известни първите резултати от носогърлените проби за менингит, взети от децата и персонала на разложката детска градина "Незабравка" в неделя и понеделник. Това съобщи за БНР д-р Татяна Джупанова от Регионалната здравна инспекция Благоевград.

Детското заведение беше затворено вчера за една седмица след като работеща в него 54-годишна детска учителка от почина във ВМА от остър бактериален менингит. От вчера детската градина се дезинфекцира, а от децата, персонала и родителите на хлапетата, били в контакт с починалата педагожка, са взети секрети, които се изследват в микробиологичната лаборатория на разложката болница.

Причинителят за смъртта на детската учителка е известен още от вчера - това е менингокок, който се открива в носа и лигавицата на повечето от хората, но не води до болестни или клинични прояви, освен при остър стрес или тежка инфекция на организма. Здравните власти уточниха, че вероятността починалата жена да зарази децата или колегите си, е нищожна.

По-рано днес пък от здравното министерство съобщиха, че резултатите на 48-те деца от детската градина в Разлог са отрицателни.

По публикацията работи: Страшими Марчев - кор. на БНР в Благоевград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна