Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки може да провери в ГРАО дали личните му данни не са били използвани незаконно

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Всеки гражданин може да направи проверка в служба ГРАО дали личните му данни не са били използвани незаконно в регистрите на различните партии и коалиции за изборите. В случай на нарушение може да бъде поискано блокиране на данните. Това поясниха на заседанието на Изборния борд към Министерския съвет представители на Комисията за защита на личните данни.

Главна дирекция ГРАО вече предоставя услуга на гражданите, които само с един имейл могат да получат информация дали фигурират в подписките по регистрациите на партиите и коалициите за изборите. Това посочи Десислава Тошкова - директор на Дирекция "Правна нормативна дейност" в Комисията за защита на личните данни:

ГРАО връща тази информация в двуседмичен срок, който може да бъде удължен по изключение до 30 дни. Тази информация е достатъчно достоверна и на практика е единственият надежден източник в момента за това дали с данните на едно лице е злоупотребено или не.

При наличие на незаконно използване на лични данни лицето може да подаде жалба към Комисията или директно към съда. В Комисията вече е постъпила жалба за незаконно използване на данни в подписка на малка непарламентарна политическа партия. Десислава Тошкова поясни правото на гражданина в тази ситуация:

Той има право по закон, докато ние действаме, да възрази за обработването на негови лични данни и да иска блокиране или заличаване на тези лични данни. Така че нека хората да се възползват от тази възможност.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна