Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: За да няма увеличение на тока, са необходими 100 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

За да няма увеличение на цената на тока, са необходими 100 милиона лева за покриване на загубите от мините. Това съобщи министър Асен Василев пред обществения съвет по енергетика. В мините вече са намерили известни резерви, но сега ще трябва да си орежат разходите и всички останали по веригата, за да не се отрази ниското потребление на цената на тока за крайния потребител.

Тези 100 милиона лева ще се търсят от резерви по енергийната верига, за да покрият загубите на мините поради намаленото вътрешно потребление на електроенергия, заяви министър Василев:

Това означава, че остават непокрити едни разходи от 180 милиона лева в мините на годишна база. Колегите са успели да съкратят малко над 80 милиона лева, другите 100 милиона лева ще трябва да ги потърсим от други части от системата, така че да не стигаме до увеличение на цената на тока.

Производството на въглища в мините трябва да се намали от 33 милиона тона годишно на 22 милиона тона. Теодор Древов, изпълнителен директор на "Мини Марица-Изток" уточни, че ако не бъдат намерени необходимите пари, това ще се отрази и на цената:

Ние смятаме, че едно покриване на един такъв паричен недостиг ще се отрази с около 0,4 ст. на киловатчаса.

Председателят на федарацията на независимите миньори към КНСБ Валентин Вълчев обясни, че в разчетите на мините са намалени всичките им разходи с около 15 на сто, което е причина да бъдат намерени 80 милиона лева:

И се надявам, че всички по веригата ще намерят своите резерви, ще оптимизират своите разходи, за да има работа за българските миньори.

Синдикалистът Владимир Топалов от КТ "Подкрепа" настоява за изработването на реална стратегия за мините.

Защото онова, което ние правим в момента, е да закърпим дупката, която съществува, да закърпим положението. Това не решава проблема на мините, но с оглед на това, че все пак говорим за служебен кабинет, който има определени правомощия, смятаме, че това е нещото, което може да се направи на този етап, посочи Топалов.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна