Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Сведенията за използването на химически оръжия са сериозни, трябва да се разследват

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Темата за използването на химически оръжия не трябва да се използва за геополитически цели. Това предупреди руският министър на външните работи Сергей Лавров по повод последните събития в Сирия.

Според Сергей Лавров темата за химическите оръжия се появява не за първи път. Той припомни съобщенията от края на миналата година за химическа атака в района на Хомс, които не се потвърдиха. Руският първи дипломат коментира, че за разлика от тогава, сведенията от 19-и март за използване на химическо оръжие край град Алепо, са сериозни и трябва да бъдат разследвани.

Лавров изрази съжаление, че под натиска на определени страни генералният секретар на ООН е решил вместо да изпрати международен екип за разследване на конкретния инцидент, да поиска от властите в Дамаск да осигурят пълен достъп до всички обекти, а също така юридически и физически лица на сирийска територия.

Това ни прилича на опит за въвеждане на режим, подобен на този, който беше използван в Ирак, когато там търсеха оръжие за масово унищожение, коментира Лавров.

Вероятно има страни и външни играчи, които смятат, че за свалянето на сирийския режим всички средства са приемливи. Но темата за използването на оръжия за масово унищожение е прекалено сериозна и с нея не бива да се правят шеги. Да се спекулира с нея в името на геополитическите цели е недопустимо, изтъкна Лавров.

Той предупреди, че заради подобни опити за геополитически игри, конкретният инцидент с възможно използване на бойни отровни вещества може да не бъде разследван.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна