Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет политически партии подписаха споразумение за паралелно преброяване на резултатите от изборите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пет политически партии подписаха споразумение с австрийския институт за обществени проучвания и консултации SORA за паралелно преброяване на резултатите от изборите. Така БСП, ДПС, "Атака", ДСБ и "България на гражданите" застават зад идеята за пълна прозрачност на изборните резултати. Първите резултати ще бъдат ясни на 13-и май сутринта.

Като важна стъпка за гарантиране на честен и свободен избор определи съвместната работа със SORA Кристиан Вигенин, секретар на Националния съвет на БСП. Йордан Цонев от ДПС каза, че идеята ще допринесе за повишаване на доверието към политическата система у нас. Явор Нотев от "Атака" коментира последиците от подписването на това споразумение като гаранция, че няма да има задкулисни съглашения. Веселин Методиев от ДСБ бе категоричен, че всички български задкулисия ще бъдат осветени при провеждането на изборите. Като гаранция за намаляване на манипулациите, определи новата процедура Йонко Грозев от "Движение България на гражданите".

SORA е сред водещите частни институти за публични изследвания в Австрия. Между 22:00 часа 00:00 часа на изборната нощ първите резултати от паралелното преброяване могат да са налице, увери Гюнтер Огрис, научен директор на организацията. Сто четиридесет и две хиляди евро с ДДС е стойността на договора с австрийската фирма, като парите са от партийните субсидии.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени