Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция приема сериозно заплахите от "Ал Кайда в ислямския Магреб"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Франция получи нови заплахи с атаки от терористичната мрежа "Ал Кайда в ислямския Магреб" (АКИМ). Страната приема сериозно заплахите, заяви в Париж
френският президент Франсоа Оланд по повод новия призив на групировката за атаки срещу всички френски интереси по света.

Заплахата беше отправена във видеозапис на един от лидерите на терористичната мрежа, който призовава към джихад срещу Франция. От първия ден на тяхната агресия, нападенията срещу французите са легитимни, заявява екстремистът, визирайки френската военна операция в северно Мали, която беше продължена въпреки постепенното оттегляне на войските.

Ние нанесохме значителни поражения на АКИМ с действията в Мали, но нейни мрежи продължават да съществуват извън страната, каза Франсоа Оланд, цитиран от "Фигаро" и Ройтерс, на съвместна пресконференция в Елисейския дворец с полския му колега Коморовски. Смятаме, че трябва да продължим мисията в Мали, макар и с намалено присъствие, и да запазим бдителността, за да се борим и занапред срещу тероризма, добави френският президент.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна