Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 български компании участват на изложението за отбранителна индустрия в Истанбул

Истанбул
Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Истанбул се провежда Международно изложение за отбранителна индустрия IDEF 2013, което е сред петте най-голeми в света. Тазгодишното издание е 11-о поред, България участва за 6-и път. В десетте салона на конгресния център "Тюяп" с обща площ 35 хиляди квадратни метра представят своята продукция над 800 компании от 49 страни.

На българския щанд се представят десет от водещите в отбранителната индустрия фирми като "Арсенал", "Черно море", "Кинтекс". Според Стефан Воденичаров, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия", участието на България на това изложение е много важно.

Тук е една пресечна точка между Европа, Азия и Близкия изток. Азия и Близкият изток са по принцип традиционните пазари на българската отбранителна индустрия, затова ние сме и традиционни участници - и познати, и търсени като партньори. Тук имаме възможност да установим контакти и пазари. И тъй като нашата отбранителна индустрия вече 10 години работи главно за износ, имаме голямо поле за действиe, каза той специално за БНР.

На българския щанд е представен целият спектър на българската продукция като се започне от малокалибрени оръжия, муниции, интелигентни средства за защита и много други.

Левент Метиноглу от ръководството на изложението коментира българското участие:

С българите работим от доста време, имаме изключително добро партньорство, освен колеги сме и добри приятели, каза той.

Впечатляващо е участието на турската отбранителна индустрия на изложението, която според специалистите се развива с изключително бързи темпове. Силно се представят САЩ, Великобритания, Франция. С много голям щанд е и Германия. От страна на Русия и Китай обаче няма значително участие.

Международното изложение за отбранителна индустрия в Истанбул ще продължи до 10-и май.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени