Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър проверява готовността си за реакция при масови евакуации

Снимка: Бранислава Бобанац

Геостратегическото положение на Кипър дава възможност той отново да съдейства при извънредни събития в района на Източното Средиземноморие и Близкия Изток. Правителството на страната провери готовността на пристанищата в случай на масова евакуация на граждани на Европейския съюз и на други държави от Сирия.

Специално заседание бе свикано в пристанището на Ларнака с участието на министъра на комуникациите и благоустройството Тасос Мицопулос, представители на имиграционната служба към Министерството на вътрешните работи, на ръководството на пристанищата. Целта бе да се направи оценка на инфраструктурата и възможностите на пристанищата да поемат евакуацията на чуждестранните граждани от Сирия в случай на необходимост.

Представителите на компетентните ведомства са уточнили и различните планове и процедури, които да бъдат използвани в тази ситуация, съобщи Мицопулос. Той обяви, че Кипър има разработен Национален стратегически план, който ще се следва в случай на спешна нужда за подпомагане на евакуацията на граждани от Сирия.

Планът е базиран на опита на страната от масовата евакуация през 2006 година през пристанищата в Ларнака и Лимасол в резултат от събитията в Ливан. Заради тогавашния близкоизточен конфликт през пристанищата на Кипър са преминали 65 000 граждани на Европейския съюз и на трети държави.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна