Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЦИОМ: Избирателната активност е 38% към 16.30 часа

Снимка: Архив

Избирателната активност към 16.30 часа е 38% според екзитпол изследването на НЦИОМ. От агенцията не очакват големи изненади на днешните избори спрямо последното проучване за нагласите на избирателите, като обаче става ясно, че не всички по-малки партии, които са били близо до границата за влизане в парламента, ще успеят да направят това. Засега остават шансовете за две от тях.

Директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова каза, че прогнозата на агенцията за 55% окончателна изборна активност е изпълнима величина. Йорданова даде подробности и за профила на гласуващите по пол, възраст и местожителство:

Рано сутринта гласуваха по малките населени места, малко по късно към обяд излязоха хората от областните центрове. В момента гласуването преминава главно сред хората в активна трудова възраст, тези над 30 години, по малък дял са гласувалите младежи, според мен, ще е извадка на екзипола, а също така прави впечатление, че докато до обяд мъжете бяха много по активни в гласуването, след обяда и жените изливат. Въобще бих казала, че картината е достатъчно мащабна и пропорционална за да се говори, че интерес към вота има сред всички обществени прислойки. Единствено в столицата може би вота ще се появи масов в по късен час, ако изобщо има такъв.

По-рано през деня главният експерт в НЦИОМ Добрян Добрянов обобщи данните на агенцията към 15 часа:

До момента регистрираме равни дялове мъже и жени, които са отишли до урните до този час. Няма промяна в гласоподавателите според възрастовата им група - най-активни са хората над 50 години. Има леко раздвижване сред висшистите - 36% от тях са отишли до урните досега. Но както и от началото на деня, така и сега, хората със средно образование продължават да представляват най-голям дял в национален мащаб сред гласоподавателите. Доскоро най-активни бяха гласоподавателите в селата, но сега най-активно гласуват жителите на областните градове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна