Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не се ангажира с коментар за честността на изборите у нас

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия засега не се ангажира с коментар дали изборите у нас са били честни, но очаква българските власти да предприемат действия срещу евентуалните манипулации на вота. Това обяви на брифинг в Брюксел говорителката на Еврокомисията Пия Хансен.

Европейската комисия, която само преди месец изрази очакване изборите в България да бъдат честни и прозрачни, днес отказа да дава оценки дали това се е случило, с аргумент, че все още няма окончателни резултати от вота.

Не можем да коментираме, докато броенето на бюлетините продължава, каза Пия Хансен. Тя припомни, че Комисията няма свои наблюдатели, но ще очаква оценките и докладите на организациите, които изпратиха такива за изборите у нас.

Що се отнася до незаконно отпечатаните 350 000 бюлетини, от Еврокомисията знаят за започналото досъдебно производство, както и за намеренията на съответните власти у нас да дадат допълнителна информация за него в рамките на тази седмица и смятат тогава да се върнат към темата.

Трябва да се установят фактите и да се гарантира, че ще бъдат предприети действия за всякакви манипулации на вота, каза Пиер Хансен.

Запитана как ще се отнесе Комисията към намеренията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да я сезира, че разследването на допълнителните бюлетини може да е сценарий за дестабилизация, осъществен от прокуратурата и определени политически сили, Пия Хансен отново препрати към по-късен етап, когато ще има повече светлина за резултатите от разследването.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна