Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС: Кокинов е нарушил Етичния кодекс на магистрата

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет единодушно реши, че след участието си в срещата в дома на експремиера Бойко Борисов в средата на април, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е нарушил Етичния кодекс на магистрата. Членовете на комисията ще предложат на колегите си от Съвета да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Кокинов.

Николай Кокинов не се яви на изслушването в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Той е помолил срещата да бъде отложена за 17-и заради лични ангажименти. 

Според съдебните кадровици със самото си присъствие в дома на бившия премиер, с коментарите и най-вече с присъствието на обвиняемо лице, какъвто е Мирослав Найденов, и обсъждането на висящи производства Кокинов е нарушил Етичния кодекс. Етичната комисия не е взела предвид искането за отлагане на заседанието, отправено от Николай Кокинов чрез упълномощен адвокат. Тя не намира, че обстоятелството, изтъкнато от Кокинов, че по случая се води прокурорска проверка, е основание комисията да отложи своето решение.

Съдебните кадровици са поискали допълнителна информация от Върховната касационна прокуратура за хода на тази проверка, в рамките на която бяха разпитани Бойко Борисов, Мирослав Найденов, Николай Кокинов, както и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Такава информация не е получена, защото проверката продължава, но това е основание да се прецени, че компетентността на комисията е достатъчна, за да започне изготвяне на специално предложение и да бъде поискано от Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу Николай Кокинов. То е независимо от прокурорската проверка срещу Кокинов за нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата. Онова, което може да бъде поискано като санкция за бившия градски прокурор на София, е неговото дисциплинарно уволнение.

Въпреки, че Николай Кокинов не оспорва разговора си с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в който тримата обсъждат разследването за корупция срещу Найденов, делото за незаконно подслушване в МВР и личния живот на прокурори и журналисти, Етичната комисия поиска лична среща с него.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна