Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данни за телефонни разговори на журналисти от АП са били тайно иззети

Снимка: Ройтерс

Американското министерство на правосъдието се е сдобило тайно с данни за телефонните разговори, водени от репортери и редактори на информационната агенция Асошиейтед прес, съобщават световните агенции. Изпълнителният директор на АП Гари Пруит определи това като голяма и безпрецедентна намеса в работата на агенцията.

Данните са за входящи и изходящи обаждания, за продължителността на всяко обаждане, за личните и служебните телефонни номера на отделните репортери и касаят офисите на АП в Ню Йорк, Вашингтон и Хартфорд, в щата Кънектикът, както и основната телефонна линия на репортерите на агенцията в прес центъра в Камарата на представителите. Общо са били иззети разпечатки за разговорите, водени от 20 телефонни номера, регистрирани на АП, през април и май 2012-а г. Броят на журналистите, използвали телефоните през този период, остава неизвестен, но се знае, че в засегнатите офиси работят 100 журналисти.

Директорът на АП е изпратил протестно писмо до американския министър на правосъдието Ерик Холдър, в което се настоява данните да бъдат върнати и всички копия да бъдат унищожени.

Засега правителството не съобщава за какво са му разпечатките. Преди това американски представители бяха заявили, че във Вашингтон се води разследване за изтичане на информация относно операция на ЦРУ в Йемен, попречила на Ал Каида през пролетта на 2012-а г. да взриви бомба в самолет на път за САЩ. Изтеклата информация се появи в материал на АП от 7-и май 2012-а г.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна