Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховките "Живот" са се увеличили със 7% през 2012-а година

Снимка: Архив

Застраховките "Живот" през 2012-а са се увеличили със седем процента в сравнение с година по-рано, отчитат от бранша. Според експертите за защитата на хората при инциденти или смърт трябва да се говори повече.

Застрахователите смятат, че склонността на хората за сключване на застраховки "Живот" обикновено зависи от манталитета:

Много хора са склонни, без да се замислят, да дадат за скъпия си автомобил премия от хиляда или две хиляди лева в рамките на една година, само и само да са спокойни, че нищо няма да се случи с него, но когато става въпрос да помислят за себе си, за своите близки, за своя стандарт на живот, животозастраховането остава на по-заден план, каза Андрей Александров.

Заради високата безработица и застаряването на населението този тип застраховане трябва да се усъвършенства, признава застрахователят Георги Георгиев:

Да създадем нови продукти, които изискват по-опростени правила за сключване. Би трябвало да помислим върху ограничението за възраст при сключване на застраховките, изискването за здравословно състояние, дяволът не е толкова черен. Приемайки по-големи контингенти застраховани лица, които имат дори някакво заболяване, рискът се развива благоприятно, стига обхватът да е голям. Ние и да излезем от икономическата криза, демографската криза скоро няма да бъде преодоляна.

През миналата година по данни на Асоциацията на българските застрахователи на хората са изплатени щети за повече от сто милиона лева.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна