Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите от торнадото в щата Оклахома вече са 91

Снимка: ЕПА / БГНЕС

По последни данни 91 са вече загиналите от торнадото, развилняло се снощи в американския щат Оклахома. 20 от жертвите са деца. Най-силно е пострадало предградието Мур с население 55 хиляди души. В болница са настанени повече от 230 ранени, като някои са в критично състояние. Президентът Барак Обама обяви районите на Оклахома, пострадали от разрушителното торнадо, за зона на стихийно бедствие, за да може федералното правителство да окаже помощ на тежко пострадалите.

В първите няколко часа, след като торнадото удари Мур, в южната част на щата Оклахома, медиите съобщиха за 50 жертви с очакване броят им да се увеличи. В понеделник следобед, малко след 3 часа местно време, торнадото връхлетя Мур с ветрове, които достигнаха 320 км в час, като остави след себе си катастрофални разрушения. Срутени със земята са къщи, има преобърнати автомобили и жители, които загубиха всякаква връзка със своите близки. В центъра на удара попадна основно училище, в което по това време са се помещавали около стотина деца. Тепърва ще се изчисляват щетите, но телевизиите показаха огромни площи с разрушения.

Торнадото е обявено за такова от 4-та степен и се доближи до достигналото рекордната 5-та степен природно бедствие от 1999-а г., което унищожи до основи същия град и отбеляза най-силните ветрове, измервани на Земята от около 511 км в час.

Предупреждение за сегашното торнадо са били отправени 16 минути, преди то да се появи. Спасителните екипи са на терен и търсят пострадали. Жителите от другите застрашен щати от подобно бедствие, като Канзас, Тексас и Минесота, бяха призовани да слушат местните радио станции за информация за потенциални подобни опасности.

По публикацията работи: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна