Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Почна се", под такова заглавие ТРУД съобщава за началото на 42-рото Народно събрание. 42-рият парламент стартира. Малко е различен - няма ги Костов, Доган и Яне... И много същият - тук са Борисов и Станишев... И Лютви Местан с перфектния си изказ отново е в любимата на ДПС роля - правителството да зависи от техните гласове. И Волен е в любимата си роля - гласът на народа, изказът на правдата, разобличителят, "кошмарът" на всички останали парламентарни партии. "Дано лицата от старите ленти да не направят идващото управление кошмар за всички ни!", пише в коментар по темата вестникът.

42-рото Народно събрание тръгна с интриги и затъна в скандали още от първия си ден. Чрез игри с кворума балансьорът "Атака" издаде схемата, по която ще осигурява подкрепа на ДПС и БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влезе в тона на националистите, заряза първоначалните си обещания да подкрепи Пламен Орешарски по темите, свързани с финансовата стабилност и повишаването на доходите, и се закани с техния номер да провали гласуването за кабинета, излъчен от БСП, посочва СЕГА.

Конституцията позволява и премиерът, и правителството да бъдат избрани с обикновено мнозинство от 62-ма души при кворум от 121 депутати. Очаква се за кабинета "Орешарски" липсващият един глас на ДПС и БСП да дойде от "Атака", обяснява ПРЕСА.

Според 24 ЧАСА веднъж избрано правителството на практика става несваляемо, защото ГЕРБ, дори заедно с "Атака", няма нужните 121 гласа, за да мине вот на недоверие.

Под заглавие "Първи думи" СТАНДАРТ привежда част от изказванията на лидерите на БСП, ДПС и "Атака" от парламентарната трибуна.

По другите теми: Пожелателни, трудни и недостатъчни, за да раздвижат икономиката. Това са домининарщите оценки на независимите анализатори за мерките, с които номинираният за премиер Пламен Орешарски ще търси подкрепа за програмното си правителство, посочва КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

Още в първия ден на новия парламент омбудсманът Константин Пенчев внесе своеобразен план за решаване на най-наболелите проблеми на потребителите. Макар документът да е наречен "доклад", в него има конкретни предложения за законодателни промени в седем области, пише ТРУД.

Предлаганите от Коалиция за България две тарифи за тока - евтина до 75 киловата и по-висока над тази граница, няма да доведе до желания резултат, посочва ДУМА, като цитира председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова. Според нея опитът е показал, че хората масово монтират по два-три електромера, за да се плаща само по ниската тарифа.

Поетът Пейо Яворов и руският писател Лев Толстой изпотиха абитуриенти и седмокласници, които се явиха на изпити по български език и литература, отбелязва МОНИТОР. Вестникът съобщава и за масово преписване в един от областните градове в Северна България, след като неизвестни са разлепили отговорите на теста на зрелостниците.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна