Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама защити използването на безпилотни самолети в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В обръщение към нацията американският президент Барак Обама защити използването на безпилотни самолети в борбата срещу тероризма. Според него тази програма, за която дълго време нямаше официално потвърждение от Белия дом е помогнала за сигурността на страната.

В рев в Националния университет по отбрана във Вашингтон Барак Обама се опита да постави войната с терористични организации в нови рамки като в стратегията си той посочи, че систематичните усилия за обезвреждане на екстремистки организации трябва да продължат, но допълни, че това е война и като всяка война тя трябва да приключи. Президентът Обама заяви, че САЩ е на кръстопът и безкрайната война срещу тероризма трябва да се замени със серия от постоянни и целенасочени усилия за разбиване на специфични мрежи от експтремистите, които заплашват страната.

Барак Обама предложи и нови начини за действие по въпроса с безпилотните самолетни, които се използват в Пакистан и Йемен и които породиха спорове, след като стана ясно, че са причинили смъртта на невинни цивилни, в това число и на американци. Новият план предвижда и информиране на Конгреса за всяка подобна атака.

По време на обръщението си Обама отново се обяви за затваряне на базата за задържане на предполагаеми терористи в Гуантанамо като предложи някои от тях да се преместят в американски затвори. Темата предизвика остра реакция от жена в аудиторията, която прекъсна изказването и потърси сметка за гладната стачка в Гуантанамо и така остави американския президент безмълвен за около половин минута.
По публикацията работи: Младен Петков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна