Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеядната гъсеница гъботворка унищожава горите в Община Бойница

Снимка: Мария Димитрова-Пишо

Всеядната гъсеница гъботворка унищожава горите в Община Бойница. 42 000 декара са засегнатите горски масиви. В землищата на 8 села от 2 общини гъсениците са превзели горски масиви с различна собственост- държавна, общинска и частна.

Видинското Горско стопанство организира и финансира през май авио третиране на държавния горски фонд, но неприятелят вреди повсеместно. Кметът на Община Бойница Анета Генчева своевременно е сигнализирала за проблема  Междуведомствената комисия към МС с молба за финансова подкрепа в размер на 56 000 лева, но вече месец няма отговор, а гъсеницата обезлиства дърветата в района:

Има реална опасност гъсеницата да влезе и в населените места и да унищожи и овощни дървета. Това си е бедствено положение. Даже специалистите казаха, че ако сега не се напръска и не се намерят тези 56 000 лв. ,през следващата година този проблем ще стои и ще стигне до Плевен, и тогава ще са необходими 2 млн. лв. Много спешно трябва да се намерят средства и да се напръска гората. Това е много съществен проблем.

Последното нападение на горите във Видинско от гъботворка е било през 2005 година, припомнят от Растителна защита. 

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна