Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на случаите на купуване на гласове отчитат от "Прозрачност без граници"

Снимка: БГНЕС

Асоциация "Прозрачност без граници" отчита спад в дела на хората, на които е предложено да им се купи гласа, на предсрочните парламентарни избори в сравнение с изборите през 2009-а година. Много са обаче организационните нарушения.

12 на сто са регистрираните случаи в страната за купуване на гласове на предишните избори, сега са едва три на сто, каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Намалява делът на пряко констатираните от нашите наблюдатели опити или реализирани схеми за купуване на гласове. Все по-често организаторите на схеми за купуване на гласове подготвят много по от рано тази дейност и много рядко нашите наблюдатели могат да станат преки свидетели в изборния ден.

Служебният кабинет не демонстрира прозрачност по отношение на обществената поръчка за отпечатване на бюлетините, посочи Калин Славов от асоциацията.

Обществената поръчка, която е свързана с отпечатването на бюлетините, не беше достатъчно публично оповестена, нейното развитие. Реалната медийна бомба и шум от 11 май показват и недобре осъществения контрол.

Само осем партии са информирали за финансирането на кампанията си. Нито една партия не е информирала за броя на застъпниците си. Лоша организация на изборния ден, дописване в деня на вота и гласно съобщаване на лични данни на избиратели, както и случаи на възпрепятствано гласуване в четири села в Сливенско, констатират още от "Прозрачност без граници."

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна