Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още година и половина ще бъде внасяно лекарство, помагащо при епилепсия

Снимка: Архив

Още година и половина фирма "Рош-България" ще внася лекарството "Ривотрил", което помага да се овладяват гърчовете при епилепсия. Това съобщиха за "Хоризонт" от компанията след сигнал на пациенти, че спира вносът на медикамента, за който няма заместител. Днешната информация е, че лекарството липсва в аптеките.

Компанията, внасяща "Ривотрил", е уведомила НЗОК и Министерството на здравеопазването, че лекарството ще се внася у нас до изтичането на задължителния по закон 18-месечен срок. Това не ни успокоява, категорична е Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилетсия.

Въпросът е, че медикаментът ще излезе, така или иначе, от България. Още сега имаме затруднения при снабдяването с "Ривотрил", нямаше да разберем за това, че спира вносът на "Ривотрил" в България, ако не беше проблемът със снабдяването в аптеките, каза Събева.

Тя обясни, че лекарството вече го няма в аптеките. В писмо до здравното министерство Веска Събева призовава да се спре практиката болните да търсят лекарствата си в чужбина:

Министерство на здравеопазването трябва да намери начин, с който да не поставя пациентите, не само тези, които са с епилепсия, всички пациенти, в ситуацията да не знаят какво ще правят утре и с какво ще се лекуват.

От вносителя обясниха, че причината за прекратяване на продажбите на "Ривотрил" е задължението да се намали цената на лекарствата до нивата, установени от системата за референтно ценообразуване, които компанията не може да си позволи да поддържа.

От Министерство на здравеопазването все още се очаква отговор по проблема.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна