Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови гробщни парка ще се изграждат в София

Арх. Петър Диков
Снимка: БГНЕС

Два нови гробищни парка ще бъдат изградени в източната и западната част на София. Проектирането им беше подкрепено от Столичния общински съвет.

Главният архитект Петър Диков определи като "изключително лошо" състоянието на гробищните паркове в града:

В източната част дълго време се бави процедурата заради възражения на жителите на Казичене. Сега внесох доклад за промяна на общия план с ново място, което е по-малко по размер. Стартираме процедурата и за западната част на нов гробищен парк, тъй като трябва да компенсираме тази разлика в площите, за да можем да осигурим гробни места за следващите 40 години.

Състоянието практически на всичките ни гробищни паркове е изключително лошо - и в Малашевци, и в Бакърена фабрика. Погребения се правят направо на къра, няма добри алеи, няма осветление, няма благоустрояване. Проблеми, които са изключително тежки. Нядавам се с тези два нови гробищни парка, за които със сигурност общината ще се ангажира и финансово да ги изгради, първо ще направим благоустрояването и цялото обзавеждане и после ще почнат да функционират като гробищни паркове, а не обратното, както става в последните 20-30 години.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна