Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждовете в Чехия взеха жертва и причиниха транспортни проблеми

Снимка: wikipedia.org

Една жена загина вследствие на силните дъждове в района на Прага. Осем станции на метрото в Прага, включително в центъра на града, бяха затворени. Влаковете преминават през станциите, без да спират.

Очаква се да заседава кризисният щаб към пражкия градски транспорт. Много е вероятно в понеделник, най-късно, в чешката столица да бъдат въведени някои ограничения в движението на градския транспорт и на автомобилите.

В над 40 места в Чехия важи предупреждението за най-екстремната – трета степен на опасност от наводнения. Високите води и падналите дървета блокираха над 11 железопътни линии и десетки пътища в страната. Двама души, практикуващи рафтинг по река Бероунка, все още се издирват.

Ситуацията в страната ще бъде обсъдена на извънредно заседание на правителството, обяви премиерът Петър Нечас. Павителството ще обсъди ситуацията в страната и евентуалното включване на армията. От 11 часа местно време заработи специална телефонна линия, съобщиха от чешкото министерство на околната среда.

Най-тежка остава ситуацията на юг, където в над 20 места важи трета степен на опасност от наводнения. На 30 места бяха затворени или частично блокирани пътища. Придошлите реки заляха и някои първокласни пътища в Чешкокрумловско, сочат данни на полицията. Пет железопътни трасета имаха проблеми в региона и три в Стредочешкия край. Заради лошото време беше спряно движението и по две жп линии в Пардубицкия край. На някои места се наложи пътниците да бъдат извозвани с автобуси. Най-високата степен на предупреждение е валидна от събота и за Пилзенския, Карловарския, Устецкия и Либерецкия край. В тези региони продължава да вали, наложи се да бъде оказана помощ с хеликоптер.

Бързо се покачва нивото и на река Вълтава в Прага. Столичните пожарникари очакват помощ от други региони. Беше спряно движението на трамваите в Троя и на други места. До обедните часове нямаше опасност за животните и терените на зоологическата градина, по информация на зоопарка.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна