Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До няколко дни ще бъдат назначени нови областни управители, увери Пламен Орешарски

Снимка: БГНЕС

На пресконференция след първото заседание на Министерския съвет, Пламен Орешарски определи ситуацията като много тежка. Това бе казано по повод наследството от кабинета "Борисов".

Никога ситуацията в страната не е била по-зле. Състоянието на бизнес климата, отчаянието в гражданите и структурните проблеми, натрупани в различни звена на публичния сектор. Поех ангажимент да уведомим обществото коректно, без пропагандни елементи за фактическото състояние. Това, което споделих до този момент, е мои по-общи впечатления. Не бих си позволявал и няма да го направя - да правя пропаганда от цифрите. Нито без цифри, каза премиерът.

Към момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2,4% от БВП и моят съвет към министрите е да търсят възможности за оптимизация на разходите, заяви финансовият министър Петър Чобанов.

Пламен Орешарски съобщи, че до няколко дни ще бъдат назначени нови областни управители. Новите заместник-министри ще бъдат назначени до седмица, като кандидатурите им ще бъдат съгласувани с парламентарните групи, които подкрепят правителството, потвърди премиерът:

Аз лично нямам достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат само и изцяло мое предложение. Заместник-министрите също ще бъдат съгласувани с парламентарните сили, за които споменах вече. Има повече кандидати, отколкото са бройките и трябва да преценим действително професионалните качества на всеки от тях с ресорите, за които ще отговарят, и търсим добри специалисти, както в експертните среди, така и в кръга на политическите партии. Не само на двете, за които говорих.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна