Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минимални щети нанесоха наводненията в историческия център на Прага

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Минимални са щетите от наводненията за Прага – Пръва част, където е и историческият център на чешката столица. Извън централната част, сред най-тежко пострадалите е зоологическата градина.

Деветдесет и девет процента от централната част на столицата беше запазена, благодарение и на мобилните бариери на река Вълтава. Най-пострадали в централната част на Прага са Совови млини и Лихтенщейнският дворец - на острова Кампа под Карловия мост.

Водата заля Стрелецкия остров, чиято реконструкция е струвала 80 млн. крони, двореца "Жофин", Славянския остров , много крайбрежни кафенета, галерии и други. Тежко засегнати паметници на културата този път няма. В резервния фонд на района има 80 млн. крони, до 10 млн. биха могли да бъдат използвани за ликвидация на последствията от голямата вълна.

Прага-1 засега няма да иска финансова помощ, дори има готовност да окаже такава на засегнатите населени места в северната част на страната.

Под вода потъна по-голямата част от зоологическата градина в квартала "Троя". Евакуирани бяха всички животни; някои от тях намериха временно убежище в други паркове.

Приблизителните щети се изчисляват на 160 млн. крони. Въпреки тежките дни и нощи, днес зоопаркът беше отворен, но само в горната му част. Посетителите бяха помолени да пристигат с градския транспорт. Сред дошлите имаше и чужденци.
За Прага, Пилзен и други населени места все още важи забраната за влизане в парковете и градините.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени