Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи, румънци, испанци и холандци са сред най-често прогонваните от Белгия

Снимка: Архив

Граждани на България, Румъния, Испания и Холандия са били сред най-често прогонваните от Белгия през миналата година жители на Евросъюза. Причината е злоупотреба със социални фондове, съобщава местният вестник "Дерниер йор".

През 2012 г. белгийските власти отчитат сериозно увеличение на измамите - до над 2 400, уточнява държавният секретар Маги де Блок, която отговаря за бежанците, миграцията, общественото приобщаване и борбата с бедността. За сравнение, издадените заповеди за напускане на Белгия срещу граждани на ЕС през 2010 г. са били 502, а през 2011 г. - 1 542, пояснява изданието.

Темата за "социалния туризъм", при който имигранти злоупотребяват с правото на социални придобивки в страните от Западна Европа, ще бъде разгледана днес от Европейския съвет по правосъдие и вътрешни работи. Разговорите ще бъдат обединени около искането на Холандия, Великобритания, Австрия и Германия Еврокомисията да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на измамите, извършвани от роми от Източна Европа. Засега не се очаква приемането на решение, а комисията вече заяви, че свободното движение в рамките на общността не подлежи на преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна