Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предлага промени в Закона за обществените поръчки

Двата синдиката обсъдиха с Пламен Орешарски облекчаването на административната тежест за бизнеса
Снимка: БГНЕС

КНСБ предлага промени в Закона за обществените поръчки, които да гарантират, че всяка фирма, която печели търг, ще прилага всички трудови и осигурителни изисквания. Двата синдиката обсъдиха с премиера Пламен Орешарски облекчаването на административната тежест за бизнеса.

Синдикатите смятат, че Законът за обществените поръчки не гарантира минималните трудови и осигурителни стандарти при фирмите-подизпълнители. Пламен Димитров от КНСБ обясни, че фирмите искат сигурност при цената на тока:

И прогнозируемост на нейното нарастване във времето напред за индустрията. На второ място, контролът върху регулаторите, над които трябва да има обществен надзорен контрол, който да гарантира тяхната прозрачност. Ние настояваме в ЗОП този, който печели конкурса или съответната процедура по ЗОП, да има ясната гаранция и задължение по цялата подизпълнителска верига след това, независимо дали става дума за магистрала, или за каквото и да било друго действие, да гарантира прилагането на колективно договорените или законоизискуемите минимални или пък нормални осигурителни и трудови стандарти в дадения сектор.

С уговорката, че КТ "Подкрепа" ще продължи да бъде партньор на правителството, но няма да участва в бизнес идеи за сметка на работниците Димитър Манолов обясни, че синдикатите искат надзорни органи в регулаторните комисии:

Които най-общо казано защитават обществения интерес, ДКЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, дали ще бъде Комисия за защита на потребителите с право на еднократно отлагателно вето по отношение на взимането на техните решения.

Премиерът Пламен Орешарски каза, че е получил съгласието на двата синдиката да участват в работната група:

Която ще работи за облекчаване на административния натиск върху бизнеса.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна